Herenstraat 47, Wageningen

1 mei 14:00 en 15:30 uur

Hendrik Jan Nieuwenhuis was een vrolijke grote sterke en sportieve man, bekend als winnaar van touwtrekwedstrijden. Hij had een winkel en smederij/werkplaats in de Herenstraat 47, de huidige foodbar Zilvr.  

Tijdens de oorlog maakte Nieuwenhuis deel uit van De Orde Dienst, een communistische verzetsgroep. Ze verstopten wapens in de smederij van Hendrik Jan en drukten en verspreiden illegale blaadjes. Maar de groep werd verraden, en Hendrik Jan werd naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. De wapens vielen gelukkig niet in de handen van de bezetter, de vrouw van Hendrik Jan wist ze allemaal in de stadsgracht te gooien.  

Hendrik Jan werd uiteindelijk weggevoerd naar Vught en vervolgens gedeporteerd naar concentratiekamp Natzweiler in Duitsland. Hij zat er ruim 3 jaar gevangen en werd uiteindelijk vermoord.  

Vanuit kamp Vught stuurde hij brieven naar huis. Deze documenten zijn nu in het bezit van zijn kleinkinderen. Zij hebben bijzondere en liefdevolle herinneringen aan hun grootvader. De kleinkinderen van Hendrik Jan vertellen tijdens Open Joodse Huizen zijn verhaal en zullen zijn brieven laten zien. 

This site is also available in English.