Hengstdal 3

30 april 14.30 en 16.00 uur

De Sint Maartenskliniek bood tijdens de oorlog aan Ellen Marie Vogel een relatief veilige haven, een plaats om onder te duiken.  

Samen met haar ouders Kurt en Gertrud Vogel ontvluchtte de 5-jarige Ellen Marie Nazi-Duitsland in 1937. Zij vestigden zich in Eindhoven en doken onder tijdens de Duitse bezetting. Na een periode in het pensionaat Catharinaberg in Oisterwijk werd Ellen Marie, toen het daar niet meer veilig was, overgebracht naar de Sint Maartenskliniek in Ubbergen. Tijdens haar onderduikperiode was zij patiënt en moest ze op een gipsbed liggen. 

Haar ouders werden in concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz en vernietigingskamp Sobibor vermoord. Ellen Marie overleefde de oorlog en was een van de vele wezen die alleen verder moesten. Zij werd geadopteerd door een secretaresse van haar vader. Later is zij naar Nijmegen verhuisd.

Ellen Marie gaf maatschappijleer aan het Stedelijk Gymnasium totdat gehoorverlies dat niet meer toeliet. Meer dan 20 jaar zette ze zich in voor Buro Slachtofferhulp in Nijmegen. Ellen Marie is in 2011 in Nijmegen overleden, dankbaar voor de mensen die haar leven hebben verrijkt en voor degenen die haar hebben geholpen de Holocaust te overleven. 

Twee vriendinnen van Ellen Marie, Lenie Bakker en Riet Mendel (De Dierense Sjoel) en oud-collega Jos Hertoghs (Buro Slachtofferhulp) gaan met Bas Aalders in gesprek om Ellen Marie te herdenken. 

This site is also available in English.