Grote Oost 6

3 mei 15.30 uur

Op Grote Oost 6 heeft zich tijdens de oorlogsjaren een bijzondere geschiedenis afgespeeld. Een geschiedenis waarin de moedige en onverschrokken vriendinnen Dieuw van Vliet en Aaf Dell de hoofdrol speelden.

Dieuw en Aaf woonden in het conciërgehuis achter Grote Oost 6, het zogeheten Drechterlandsehuis. Het conciërgehuis was via een halletje verbonden met Grote Oost 6. Hier in het achterhuis hielden de vriendinnen tijdens de oorlog verschillende onderduikers verborgen. Onder de ogen van de Duitse Wehrmacht. Want aan de voorkant vestigde de Duitse bezetter in 1942 zijn hoofdkwartier: de Ortskommandantur.

Hoe raakten deze vriendinnen, samen met hun vriendin Odile Moreels, directrice van het stadsziekenhuis, betrokken bij het verzet? Hoe hielden ze het hoofd koel, en welke gebeurtenis leidde uiteindelijk tot de arrestatie van Aaf Dell? Met als gevolg dat Aaf in het laatste jaar van de oorlog in concentratiekamp Ravensbrück belandde. Ze overleefde mede dankzij haar stadsgenote Trien de Haan, die haar uit de dodenrij wist te praten. 

This site is also available in English.