Gesprek: Ook mijn Holocaust

10 mei 2020, op Moederdag, stond eigenlijk een gesprek over het nieuwe boek ‘Ook mijn Holocaust’ van Maurits de Bruijn (1984) gepland in het Joods Historisch Museum. In het boek, dat op 1 mei uitkwam bij Das Mag Uitgevers, onderzoekt Maurits zijn identiteit en hoe die is beïnvloed door het trauma dat zijn joodse moeder aan de Tweede Wereldoorlog heeft overgehouden.

Zij overleefde als enige van haar gezin de oorlog — nadat zij als baby aan de buren werd toevertrouwd om uiteindelijk bij een gereformeerd echtpaar in het Westland terecht te komen, waar zij twee jaar heeft ondergedoken. Aan de hand van een zesdaagse reis naar Israël die hij als twaalfjarige met zijn vader maakte, ontrafelt hij haarfijn wie hij toen was, wie hij nu is geworden en welke rol de angsten van zijn moeder, zijn gereformeerde omgeving, zijn seksuele geaardheid, zijn verdwenen broer en zijn genen hierin gespeeld hebben.

Op uitnodiging van het Joods Cultureel Kwartier ging Maurits in gesprek met zijn moeder over hun bijzondere moeder-zoonrelatie, over joods zijn in een gereformeerde wereld en over hun beider angsten als gevolg van een oorlogstrauma. Bekijk hier het gesprek: 
 

This site is also available in English.