Feest: Pesach

5 april - 13 april 2023

Hoera! Het is Pesach: het feest van de vrijheid.

Met Pesach eet je matzes in plaats van brood. Waarom eigenlijk?
Kijk naar het filmpje opgenomen in de keuken van de familie Hollander.

Wat is het verhaal van Pesach?
We vieren dat Joden werden bevrijd uit de slavernij in Egypte en dat het lente is!

Slavernij
Meer dan 3000 jaar geleden had de farao, de koning van Egypte, de Joden tot zijn slaven gemaakt. God gaf Mozes de opdracht om de Joden uit de slavernij te bevrijden. Mozes ging naar de farao en zei: “Laat mijn volk gaan!” Maar de farao wilde zijn slaafgemaakten niet kwijt.

egyptian

Plagen
Toen stuurde God plagen over Egypte: het hagelde en er sprongen kikkers en sprinkhanen in het rond. Pas na tien plagen liet de farao de Joden vrij. Zo snel als ze konden gingen ze weg uit Egypte. En omdat ze geen tijd hadden om hun brood te laten rijzen, namen de Joden platte broden, matzes, mee.

kiikkersegypt

Hoe vier je Pesach?


Schoonmaak en matzes
Eerst wordt het hele huis schoongemaakt. Alles wat brood is of met gist gemaakt is wordt weggehaald. Om te vieren dat we in vrijheid leven, eten Joden met Pesach een week lang matzes in plaats van brood. In Nederland zijn matzes rond maar in de meeste andere landen zijn matzes vierkant. Er zijn ook volkoren matzes, matzes met chocolade en matzes gemaakt met sinaasappelsap en wijn.

matzeodzen

Feest
Het echte feest begint op de avond voor Pesach: de seideravond. Dan komen familie en vrienden bij elkaar om een bijzondere maaltijd te eten en elkaar het verhaal van de uittocht uit Egypte te vertellen.

sdf
Uit: Fotozuil Joods Leven in Amsterdam, 1999-2002, Pauline Prior en Anita Frank


Bitterkruid en radijsjes
seiderschotel
Op tafel staat een seiderschotel met etenswaren die te maken hebben met het Pesach-verhaal. Zo herinnert bitterkruid (mierikswortel) aan de slavernij in Egypte en staan de radijsjes voor de lente die begonnen is. En het zoute water? Kijk naar het filmpje met de kinderen Hollander.

Boek op tafel
Op tafel ligt ook een speciaal boek, de hagada. Hierin staat het verhaal van de uittocht uit Egypte, de vragen die je kunt stellen en de liedjes die op die avond gezongen worden. Iedereen doet mee. Bij de familie Hollander zijn ze druk met de voorbereidingen, kijk maar naar dit filmpje:

Vrijheid
Ieder jaar met Pesach denk je na over onderdrukking en vier je vrijheid. En dan gaat het niet alleen om je eigen vrijheid maar om de vrijheid van alle mensen in de hele wereld.
Max de Matze weet er alles van, hij heeft er een rap over gemaakt. Luister maar.

Matzetaart
Wil je Benji’s matzetaart maken? Klik hier voor het recept.

matzetaart

Bannerafbeelding: gefotografeerd door Anita Liemburg
 

This site is also available in English.