Emmakade 133

4 mei 16.00 uur

Let op: Om bij dit verhaal aanwezig te kunnen zijn, is aanmelding verplicht. Tot en met 3 mei is het mogelijk om te mailen naar mvernooijs@gmail.com. Bij aanmelding zal de precieze locatie worden toegestuurd. 

Benjamin Sternfeld (Schoonhoven, 1880) begint al jong met het geven van dansles, eerst in Gouda en later in Den Haag, waar hij in 1921 een dansinstituut op de Emmakade begint. Later verhuist het dansinstituut naar de Javastraat 44. Sternfeld is een vooruitstrevende man die aansluit bij de internationale dansmodes: moderne dansen, ballet, rythmische gymnastiek. De upper class neemt dansles bij hem. Hij geeft bals in het Kurhaus, soirées en dansuitvoeringen in theaters. Aan dit alles komt een eind wanneer Benjamin Sternfeld in 1942 via doorgangkamp Amersfoort en Westerbork wordt gedeporteerd naar concentratie-  en vernietigingskamp Auschwitz. In dezelfde zaal als op de foto (waar nu nog steeds dansles wordt gegeven) vertelt nabestaande Sjaan van Kekeren-Brouwer over haar (biologische) grootvader. 

Foto: Dansinstituut B. Sternfeld, Koningin Emmakade 133, 1921. Maker foto: A.M. Visser van Weeren, Collectie: Haags Gemeentearchief. 

This site is also available in English.