Combinatieprogramma

‘Een mens is pas vergeten...’

Naar het Namenmonument én het JCK!

Op 19 september 2021 werd in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld. De ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers zonder eigen graf kregen hiermee alsnog hun eigen gedenkteken. Immers, een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is... 

Het is belangrijk dat jongeren eraan worden herinnerd waartoe antisemitisme, haat en uitsluiting kunnen leiden. Het Joods Cultureel Kwartier biedt hen de mogelijkheid tot een indrukwekkende rondleiding op een plek waar de omvang van de Holocaust duidelijk zichtbaar is. Leerlingen onderzoeken hier wie we herdenken, hoe we herdenken en vooral waarom we herdenken.

Het programma ‘Een mens is pas vergeten…’  bestaat uit drie delen. 

Deel 1 - Voorbereidende les (duur: 45 minuten)
Ter voorbereiding op het bezoek volgen leerlingen op school de online lesmodule ‘Een mens is pas vergeten’Hierin maken zij kennis met een leeftijds- of plaatsgenoot die de Holocaust niet heeft overleefd.

Deel 2 - Bezoek Namenmonument en directe omgeving (duur: 30 tot 60 minuten, afhankelijk van vervolgprogramma)
Ontvangst in het Nationaal Holocaust Namenmonument. Daarna neemt de rondleider de groep mee langs betekenisvolle plekken richting de volgende locatie naar keuze. Onderweg verdiepen leerlingen zich in het leven van de mensen die zijn vermoord tijdens de Holocaust.

Deel 3 - Educatief programma bij een locatie naar keuze
Leerlingen volgen een educatief programma bij een locatie naar keuze van het Joods Cultureel Kwartier of in het Verzetsmuseum. In plaats van een museumbezoek kan ook worden gekozen voor de wandeling Sprekende stenen. Een programma kan vanuit het Joods Cultureel Kwartier door vier klassen tegelijk worden gevolgd, voor het Verzetsmuseum geldt een maximum van één klas.

Keuzeprogramma's primair onderwijs (groep 6, 7, 8)

Keuzeprogramma's voortgezet onderwijs (alle klassen)

Meer informatie

- Neem voor het samenstellen van een keuzeprogramma contact op met onze afdeling Sales & Evenementen. 

- Klik hier voor meer informatie over de programma's basisonderwijs en voortgezet onderwijs van het Verzetsmuseum.

- Dit programma werd tijdelijk kosteloos - inclusief vervoer naar Amsterdam - aangeboden, met dank aan een subsidie van het Vfonds. Inmiddels zijn alle plekken voor een kosteloos bezoek vergeven.

- Het uitgebreide programma, de algemene voorwaarden en het declaratieformulier reiskosten zijn hier te vinden.

vfonds logo

This site is also available in English.