Over

De I ASK methode

bruikbaarheid en toepasbaarheid

I ASK is een methode die tijdens de gehele rondleiding toepasbaar is en kan worden toegepast bij diverse rondleidingen en educatieve programma’s. De methode is ontwikkeld door medewerkers en partners van het Joods Cultureel Kwartier.

De bedoeling van I ASK is om de openheid binnen musea te vergroten voor nieuwe kennis, ervaringen en denkbeelden. Met als resultaat dat bezoekers naar buiten lopen met kennis die echt beklijft, verrijkende ervaringen en genuanceerde denkbeelden.

For open minds
I ASK versterkt ‘open minds’ en daar heeft onze samenleving profijt van. Want met een open mind is de kans groter dat we elkaar verstaan en begrijpen. Om I ASK toe te passen, heeft een museum ook een open mind nodig. Er moet ruimte zijn voor de diverse perspectieven die bezoekers met zich meebrengen. Ook wanneer die schuren of minder genuanceerd (lijken te) zijn. 

I ASK rondleiding
De methode I ASK begint met vier basisvoorwaarden voor elke museumdocent: Intentie, Attitude, Systeemblik en Kennis. Ook wordt ingegaan op de drie fasen die de kern zijn van elke rondleiding: kop (ontmoeten), romp (ontdekken) en staart (reflecteren). I ASK biedt houvast door deze fasen te onderscheiden en verder uit te werken in zeven stappen. Het uitgangspunt daarbij is dat elke stap nodig is om de volgende stap zo effectief mogelijk te zetten.

Terug naar overzicht

This site is also available in English.