Joods Museum junior

De familie Hollander

In het Joods Museum junior ben je op bezoek bij de familie Hollander, een Joodse familie met drie kinderen. Ze wonen in een huis met drie verdiepingen en je mag overal rondkijken. Max de Matze, de mascotte van het Joods Museum junior, gaat met je mee! Via video-projecties vertelt hij over het leven van de Hollanders en hun Joodse tradities.  

Alle familieleden laten je op hun eigen manier zien hoe het is om Joods te zijn. Wat wordt er bijvoorbeeld gegeten? Wat is een bar mitswa? En waarom is het soms beter om lawaai te maken dan om stil te zijn? 

De familie Hollander heet je van harte welkom in hun huis in het Joods Museum junior. Hieronder op de foto kun je vast kennismaken. Links aan de sjabbattafel zit Sammi, naast zijn grote zus Judith. In het midden zit Jakob en rechts zit Hadassah. Kleine Benji zit tussen hen in. 

De familie Hollander
De Familie Hollander aan een gedekte tafel tijdens Sjabbat. Foto: Geek Zwetsloot, 2007. Collectie Joods Museum, F901026.

Tijdens je ontdekkingstocht door hun huis leer je de familie vanzelf beter kennen. Voor even dompel je je onder in het dagelijkse leven van de Hollanders en ontdek je hoe het is om Joods te zijn. Zie je veel verschillen met jouw eigen leven? Of valt dat eigenlijk wel mee? Wat vind je leuk, en waar moet je aan wennen? Het zijn allemaal vragen die vanzelf naar boven komen als je de verschillende kamers bezoekt.  

In elke kamer van het huis is iets anders te beleven. In de woonkamer wordt de familie aan je voorgesteld in een film. Je kunt kastjes en laatjes opentrekken en zo ontdekken wat Joods is en wat niet. De studeerkamer staat in het teken van de Tora en de Joodse traditie. Je leert er bijvoorbeeld over de Gulden Regel, die heel belangrijk is in de Joodse cultuur: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.’ Ofwel: behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden. Eigenlijk heel logisch!  

In de keuken kun je broodjes bakken en leren over wat koosjer is en wat niet. Hou je van muziek? Dan vind je de muziekkamer vast geweldig! Hier kun je instrumenten bespelen die horen bij Joodse feestdagen. Ook bijzonder is de sprekende muur op de eerste verdieping, die vertelt over de geschiedenis van de Joden in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog.  
 
Je gids in het huis is Max de Matze, de mascotte van het Joods Museum junior. Deze grappenmaker zorgt op verschillende plekken via filmpjes voor wat extra uitleg. Hij is heel slim en maakt je bezoek helemaal compleet!

This site is also available in English.