Rondleidingen

Begraafplaats Beth Haim

Buiten het Joods Cultureel Kwartier, in Ouderkerk aan de Amstel, ligt Beth Haim, de oudste nog in gebruik zijnde joodse begraafplaats in de westerse wereld, gesticht in juni 1614. Al vierhonderd jaar worden de leden van de Amsterdamse Portugees-joodse gemeente hier begraven.

Beth Haim (Hebreeuws voor ‘huis des levens’) is vier hectare groot, met ongeveer 28.000 graven. Het is een rijksmonument en prachtig gelegen aan een zijarm van de Amstel, tussen vele zeldzame planten en monumentale bomen. Een aantal bekende Portugese joden ligt hier begraven, zoals schrijver en rabbijn Menasseh ben Israel, de ouders van filosoof Baruch Spinoza, de arts en weldoener Samuel Sarphati en vastgoedondernemer Maup Caransa. Hun ‘aanwezigheid’ wordt boven de grond gemarkeerd door stenen en monumenten, sommige met fraai gebeeldhouwde figuratieve voorstellingen. Heel bijzonder zijn de versierde marmeren grafstenen uit de zeventiende eeuw, waarin de invloed van het katholicisme zichtbaar is.

Bezoek zonder rondleiding

De begraafplaats is open van zondag tot en met vrijdag van 08.30 tot 22.00 uur. U kunt op eigen gelegenheid rondwandelen over de verharde en gemaaide paden. De begraafplaats is gesloten op zaterdag, joodse feestdagen en tijdens een begrafenis. De toegang is gratis.

Bezoek met rondleiding

U wordt rondgeleid door een ervaren gids en krijgt de gelegenheid om de twee gebouwen op het terrein, het Vegahuis en het Rodeamentoshuis, te bezichtigen. De gebouwen mogen alleen op aanvraag en onder begeleiding worden bezocht.

Algemene informatie over rondleidingen

  • Groepen van 1 tot 6 personen kunnen aansluiten bij de maandelijkse rondleiding (elke laatste zondag van de maand). Kosten: €5 voor de reservering en per persoon €5 entreekosten. Kondig uw bezoek aan door de mailen naar info@bethhaim.nl.
  • Groepen van 7 tot maximaal 18 personen kunnen een eigen rondleiding reserveren. Kosten: €90 per uur voor de gids en per persoon €5 entreekosten. De rondleiding duurt minstens een uur, maar kan langer worden ingepland. Voor het maken van een reservering kunt u mailen naar info@bethhaim.nl.
  • Combinaties met een bezoek aan het Joods Cultureel Kwartier zijn mogelijk.
  • Op de begraafplaats worden mannen en jongens verzocht het hoofd te bedekken met een pet of een keppel (bij de entree verkrijgbaar).

Bezoek ook de website van Beth Haim: www.bethhaim.nl

This site is also available in English.