Menu
Evenement – Nationaal Holocaust Museum

Vrijheidsmaaltijd: familiefoto’s

Zondag 5 mei, 12.30 – 14.30 uur

Op de bijzondere, historische binnenplaats van het Nationaal Holocaust Museum vindt een Vrijheidsmaaltijd plaats rondom het thema Foto's & Familie. Aan de hand van zelf meegenomen familiefoto's kan men tijdens het eten in gesprek. Wat betekende vrijheid voor jouw familie op die foto's eigenlijk? Na de maaltijd is er tijd voor een bezoek aan de tentoonstelling De Jodenvervolging in Foto's. Nederland 1940- 1945. 
Het menu bestaat uit verschillende soorten hummus en salades met pita's en landbrood. De maaltijd is vegetarisch en koosjer en wordt bereid door Vos Kosher Catering.

Micha Bruinvels verzorgt de aftrap met een verhaal over zijn familiefoto: 

Portret Mozes Bruinvels en Froukje van Gelder

"Dit is de trouwfoto van mijn grootouders Froukje van Gelder en Mozes Bruinvels. Ze trouwden op 18 oktober 1939. Deze foto is de enige stoffelijke herinnering die mijn vader Jacob Bruinvels, schuilnaam Hansje de Wit, na de oorlog aan zijn ouders had en aan de liefdevolle relatie waaruit hij is voortgekomen. 
Zijn voogd en enig overgebleven familielid oom Isaac Bruinvels en vrouw Elisabeth Groen gebruikten de foto om mijn vader uit te leggen wie zijn ouders waren en dat zij, samen met zijn oudere broer Benjamin, de holocaust niet hadden overleefd. 

Voor mij persoonlijk is deze foto het begin van een visuele familiestamboom die thuis aan de muur hangt. Ook vormt de foto het startpunt van mijn zoektocht naar wat er met mijn familie tijdens de sjoa is gebeurd. En ik gebruik de foto om mijn familieverhaal te vertellen: om zo aandacht te vestigen op wat mijn familie, en heel veel andere families, is overkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog: namelijk te worden vervolgd en vervolgens te worden vermoord, enkel en alleen vanwege hun geloof en afkomst. 

Ik vertel u er graag meer over op 5 mei tijdens de Bevrijdingsmaaltijd."

Locatie:
Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB
Amsterdam

Toegang: €7.50, inclusief entree tot het museum

Tijd: 12.30 – 13.30 uur: Aan tafel & gesprek
         13.30 – 14.30 uur: Tijd voor tentoonstellingsbezoek

Aanmelden

 

This site is also available in English.