Filmvertoning + getuige

GEANNULEERD | 'Vergeten Verdriet' documentaire over Roma en Sinti

Zondag 29 mei, 14:00-16:30

Wegens omstandigheden is dit evenement geannuleerd.

Documentaire ‘Vergeten Verdriet’

Op 15 januari 1944 vertrekt ‘transport Z’ vanuit de Mechelse Dossinkazerne naar Auschwitz. Het transport telt 353 Roma en Sinti. Op 19 mei 1944 vertrekt vanuit het kamp Westerbork in Noord-Nederland een gelijkaardig transport met 245 Roma en Sinti. Het overgrote merendeel van hen keert nooit meer terug.

Feiten over de zigeunervervolging zijn gemakkelijk terug te vinden, maar de verhalen van deze vergeten slachtoffers zijn onder het stof geraakt. Daarom vertelt in de documentaire ‘Vergeten Verdriet’ David het verhaal van zijn vader en Galit dat van zijn moeder. Beiden maakten de zigeunervervolging vanop de eerste rij mee.

Na de documentaire zullen de filmmakers Judith Laemont en Gillian Morreel een toelichting geven. Ook zal Galit Brassem-Weiss geïnterviewd worden over herinneringen  van zijn moeder aan de Tweede Wereldoorlog. Galit Brassem-Weiss heeft zelf de oorlog niet meegemaakt maar zijn moeder Zanna heeft gedurende haar leven openhartig aan hem verteld over haar ervaringen tijdens de oorlog. Galit Brassem-Weiss vertelt over deze herinneringen aan de hand van een interview met Esther Göbel. Daarnaast spreekt Sabina Achterbergh van de organisatie Woonwagen belangen Nederland. 

Locatie: 
Auditorium
Joods Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5
Datum: zondag 29 mei
Tijd: 14:00-16:30

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
This site is also available in English.