Livestream | Van vodden tot vintage: drie lezingen over de geschiedenis van de handel op het Waterlooplein.

zondag 16 mei 2021, 14.30-16.30

Vanaf 1893 werd op het Waterlooplein dagelijks de roerige en levendige markt gehouden. Het plein stond bekend om zijn handel in tweedehands goederen en inboedels. Meijer de Hond, rabbijn van de buurt, omschreef de sfeer van het plein als volgt: ‘(…): Rommelreuk en slijtgeur, schimmeldroes en rotkleur. Afgestorven pronk die herleven zal in kot en keet. Op ’t slagveld van Waterloo leert men de waarde van ’t waardelooze (…).’ 

Tijdens deze themamiddag op 16 mei wordt de handel op het Waterlooplein door drie verschillende sprekers belicht:

Historicus Bart Wallet geeft in zijn lezing een dwarsdoorsnede van de joodse kleinhandel op het Waterlooplein in de periode 1900-1940. Wallet vertelt over hoe joodse beroepen en bedrijfstaken ontstonden en wat er werd verhandeld op het Waterlooplein. De handel in tweedehands spullen, inboedels, textiel, voedsel en het ontstaan van kleine fabrieken zullen aan bod komen.

Auteur Saskia Goldschmidt vertelt over de opkomst van vintage op het Waterlooplein. In haar boek De Voddenkoningin beschrijft zij hoe in de jaren 60 en 70 een klein groepje hippies potentieel ziet in grote partijen tweedehandskleding. Goldschmidt reflecteert op haar boek en deelt daarnaast haar eigen onderzoek naar het Waterlooplein.

Dichter Joos Jonges kruipt in de huid van een markthandelaar. In haar voordracht neemt ze ons mee naar de sfeer van het plein. Ze draagt voor over de magie van rommelige chaos en de avonturen van de scharrelaar en zijn straathandel. Schakelend tussen heden en verleden laat ze zien hoe het plein bruist.

Datum: zondag 16 mei 2021
Tijd: 14.30-16.30
Taal: Nederlands 

Dit evenement is alleen digitaal te volgen op deze webpagina en op de JCK Facebook-pagina

 

This site is also available in English.