Menu
Evenement

Theresienstadt

Zondag 22 januari 2017 - 12.00 t/m 13.30 uur

In deze video-installatie wordt de historische en emotionele betekenis onderzocht van de nazipropagandafilm Theresienstadt   (1944). Overlevenden en deskundigen reageren via negen monitoren op de door Kees Hin en Sandra van Beek bewerkte filmrestanten. Filmmuseum EYE maakte onlangs een digitale restauratie van het originele werk waarbij ook een versie voor één scherm werd gerealiseerd. Deze versie is voor het eerst te zien. Frank van Vree, directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, geeft een inleiding over de context van de installatie en de nazipropagandafilm.

In 1944 produceerden de nazi's een film over het concentratiekamp Theresienstadt onder (gedwongen) regie van Kurt Gerron. Met deze film - beter bekend als Der Führer schenkt den Juden eine Stadt - wilden zij de buitenwereld doen geloven dat de joodse bevolking goed werd behandeld. Toen de film klaar was keurden de Duitsers hun eigen leugen evenwel af voor vertoning en gaven opdracht de film te vernietigen.

Door toeval is circa twintig minuten van de film bewaard gebleven, deze restanten zijn door Kees Hin en Sandra van Beek bewerkt tot een video-installatie. Het commentaar van de gefilmden, die de stille getuigen van elkaars woorden zijn, beweegt zich voortdurend tussen film en waarheid over Theresienstadt, het modelconcentratiekamp voor de beter gesitueerde joden, zoals de overlevering wil.

De Duits-joodse regisseur Kurt Gerron - die in 1933 via Frankrijk naar Nederland was gevlucht en daar films had geregisseerd (o.a. Merijntje Gijzens jeugd, 1936) - werd na het voltooien van Theresienstadt direct naar Auschwitz gestuurd. Hij overleefde niet.

Locatie: Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
 

Meld je aan

This site is also available in English.