Evenement

Themamiddag identiteit en privacy

Zondag 14 januari, 13.00 uur

In hoeverre kan een document, een foto of een internetpagina een weerslag zijn van je identiteit? En hoe zit het met onze privacy als onze identiteit wordt vormgegeven door een systeem? Zou je onder de huidige omstandigheden nog onder kunnen duiken? Is het moeilijker of makkelijker geworden om een nieuwe identiteit aan te nemen? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de themamiddag Identiteit & Privacy.

Bij de tentoonstelling Persoonsbewijzen & Vervalsingen organiseert het NHM i.o. een themamiddag over de onderwerpen privacy en identiteit. Met een instaprondleiding over de tentoonstelling en tijdens een gesprek met experts en het publiek willen we deze onderwerpen nader toe te lichten. Onder leiding van Sandra Rottenberg geven Jacob Kohnstamm, Beate Roessler, Robert Glas en Nina Boelsums hun visie op deze thema’s en gaan in gesprek met het publiek.

Programma:

13.00 – 13.45 Instaprondleiding met conservator Annemiek Gringold over de tentoonstelling Persoonsbewijzen & Vervalsingen. Annemiek vertelt hoe de verhalen van Jacob Lentz en Alice Cohn bij elkaar kwamen.

14.00 – 15.30 In dialoog met experts en het publiek, onder leiding van Sandra Rottenberg. Te gast zijn:

Jacob Kohnstamm is oud Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en oud voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Per 1 januari 2018 wordt hij de nieuwe voorzitter van het Verzetsmuseum. Kohnstamm zal zijn kennis over big data en microtargeting bij politieke partijen met ons delen.

Beate Roessler is hoogleraar Ethiek en haar geschiedenis aan de afdeling Filosofie van de Faculteit der Geesteswetenschappen. Ze is lid van de board van het Amsterdam Platform for Privacy Research (APPR). Zij is o.a. auteur van het boek Der Wert des Privaten.

Robert Glas ging in kranten, bibliotheken, archieven en beeldbanken op zoek naar portretfoto's van Jacob Lentz. De door hem gevonden beelden vormen het uitgangspunt van een nieuwe serie werken over het thema identificatie en het publieke debat daarover.

Nina Boelsums is betrokken bij de organisatie van het sleepwetreferendum. Vijf studenten aan de UvA namen hiervoor het initiatief en verzamelden in heel korte tijd 400.000 handtekeningen.

Sandra Rottenberg werkt als zelfstandig journalist en programmamaker voor verschillende media. Zij organiseert publieke discussies en is daarnaast een veelgevraagd voorzitter en gespreksleider op het gebied van emancipatie, integratie, ruimtelijke ordening en globalisering. In november verscheen het boek De sigarenfabriek van Isay Rottenberg, dat zij samen met haar nicht Hella Rottenberg schreef.

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 13.00 – 15.30

Klik hier om u aan te melden

 

This site is also available in English.