Menu
Evenement

Themamiddag: De Westerborkfilm

Zondag 3 maart 12.00 tot 14.00 uur

Tijdens deze middag worden zeldzame beelden van Kamp Westerbork getoond die door de joodse kampgevangene en fotograaf Rudolf Breslauer zijn gemaakt in 1944. Deze opnames maakte hij in opdracht van kampcommandant Gemmeker, die een film wilde maken over het kampleven. Doordat de beelden zo zeldzaam zijn werd het filmmateriaal in 2017 opgenomen in de UNESCO-lijst van documentair werelderfgoed. 

Onderzoekers Koert Broersma en René Kok vertellen aan de hand van filmbeelden , foto’s, het filmscript en andere  documenten het bijzondere verhaal van de Westerbork film. Er wordt ingegaan op de totstandkoming van de filmfragmenten, het historisch belang ervan en of de beelden een realistische weergave zijn van de deportaties en het leven in het kamp.

Koert Broersma deed als medewerker van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitgebreid onderzoek naar het hoe en waarom van de film en maakte een uitgebreide analyse van beelden.      
René Kok is beeldonderzoeker bij het NIOD en één van de samenstellers van de tentoonstelling De Jodenvervolging in foto’s. Nederland 1940-1945.

Locatie
Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB
Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12.00-14.00 uur

Aanmelden

This site is also available in English.