Menu
Evenement

Thema-avond: De joodse avant-garde in Hongarije

10 september 20.00 - 22.00 uur

Aan het begin van de twintigste eeuw bloeide het artistieke en intellectuele leven in Hongarije. Joodse kunstenaars experimenteerden met verschillende stijlen, zoals het Franse fauvisme en kubisme, het Italiaanse futurisme, het Duitse expressionisme, het Russische constructivisme en de Sovjetfilm. In de jaren twintig werden zij geconfronteerd met toenemend antisemitisme. Als we naar de actuele situatie in Europa kijken, zien we dat antisemitisme en anti-intellectualisme verre van verdwenen zijn. Met onze gasten bespreken we hoe antisemitische en nationalistische sentimenten opnieuw de kop opsteken en trekken we een link naar begin van de vorige eeuw.

Joël Cahen, voormalig directeur van het Joods Historisch Museum en een van de samenstellers van de tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme. Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije, neemt ons mee naar het Hongarije van de eerste helft van de twintigste eeuw en geeft een inleiding over het artistieke klimaat van Hongarije. Hoe leefden de kunstenaars toen en hoe veranderde dit voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog?

Hierna volgt een discussie over het Europa van vandaag. Wat is de situatie voor joodse burgers, kunstenaars en intellectuelen in Europa? We bespreken dit met Ágnes Heller, een van de belangrijkste filosofen van de twintigste eeuw, professor András Kovács (Nationalism Studies and Jewish Studies Program aan de Central European University) en met onder andere Ferenc Laczó, universitair docent in Europese geschiedenis aan de Universiteit Maastricht.

De voertaal is Engels.

Locatie: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10
Tijdstip: 20.00 tot 22.00 uur
Kaarten: €12,50 - verkrijgbaar bij De Balie

Koop tickets online

Dit programma is een co-productie van het Joods Cultureel Kwartier en De Balie, en is mede mogelijk gemaakt door de Ambassade van Hongarije in Den Haag.

This site is also available in English.