Menu
Evenement

Theatervoorstelling: Philip Mechanicus. Wachten op transport

Donderdag 4 mei 2017 - 21.00 tot 22.30

Aan de hand van fragmenten uit zijn dagboek en brieven brengt zangeres Elisabeth Oets een hommage aan haar opa Philip Mechanicus (1889-1944). Een selfmade man die zich uit bittere armoede opwerkte tot een veelgeprezen, kritisch journalist en chef buitenland van het Algemeen Handelsblad in het vooroorlogse Amsterdam. Oets heeft hem nooit gekend, maar hij leeft voort door zijn indrukwekkende oorlogsdagboek ‘In Depot’.

Oets vertelt het levensverhaal van Mechanicus vanuit haar eigen familiegeschiedenis en perspectief. Onder begeleiding van pianiste Mi Ying Chen worden liederen van Ilse Weber, gecomponeerd in concentratiekamp Theresienstadt, ten gehore gebracht. Zij verklanken de angst, het verlangen en de hoop, die ook in het dagboek van Philip Mechanicus zo sterk naar voren komen.

Tussen 1929 en 1934 reisde Mechanicus naar de  Sovjet Unie om verslag te doen van de socialistische heilstaat en hij bezocht in 1933 Palestina, om de immigratie van de eerste vluchtelingen uit Duitsland te bestuderen. Hij trok zich weinig aan van alle verboden voor joden: “ik ben niet fout, zij zijn het”. Als jood die geen ster wilde dragen kwam hij in 1942 in kamp Westerbork terecht, waar hij zijn dagboek schreef. In 1944 kwam hij om in Auschwitz-Birkenau.

Deze voorstelling is geprogrammeerd in het kader van ‘Theater na de Dam’. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Kijk voor het volledige programma op theaternadedam.nl

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: € 15,00 - Koop uw tickets hier
Tijd: 21.00 - 22.30

This site is also available in English.