Menu
Evenement – Nationaal Holocaust Museum

Theater na de Dam - De Joodse Raad

Zaterdag 4 mei, 21.00 – 22.30 uur

Theater na de Dam organiseert theatervoorstellingen op 4 mei om 21.00, na de Nationale Dodenherdenking. Op deze avond zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

In het Nationaal Holocaust Museum i.o. speelt de voorstelling De Joodse Raad van theatergezelschap Mugmetdegoudentand. Hierin gaan twee jonge acteurs in gesprek over David en Virrie Cohen, en over zichzelf. Over toen en nu. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Duitsers een raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moest besturen en een doorgeefluik werd voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, nam (samen met Abraham Asscher) die taak op zich en plaatste zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk.

Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

Spel: Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters
Regie en dramaturgie: Lineke Rijxman
Tekst: Sarah Sluimer
Tekstbijdrage en script: Lineke Rijxman, Margo Verhoeven en Jurriaan van Seters
Naar een idee van Joan Nederlof en Vincent Spee

Klik hier voor meer informatie over Mugmetdegoudentand
Klik hier
Klik hier voor meer informatie over Theater na de Dam
Klik hier

Locatie:
Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB
Amsterdam

Toegang: €15 inclusief drankje na de voorstelling
Programma: 
20.30 Deuren geopend
21.00 - 21.45 Voorstelling
21.45 - 22.30 Drankje na afloop

Aanmelden

This site is also available in English.