Queen Christina (1933)

Vrijdag 16 oktober 2020, 14.00-15.45

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

Queen Christina 
Prinses Christina van Zweden bestijgt op jonge leeftijd de troon en reist als ze volwassen is als man verkleed door haar land. Het is de bedoeling dat ze met haar neef trouwt, maar ze wordt verliefd op Don Antonio, de Spaanse ambassadeur. Ze doet afstand van de troon, maar voor ze met hem kan trouwen, wordt Don Antonio vermoord. Ze vertrekt per boot met de kist met het lichaam van Don Antonio naar Spanje. 

In de beroemde eindscene zien we het gezicht van actrice Greta Garbo in close-up. Hoewel Garbo op aanwijzing van de regisseur zo neutraal mogelijk keek, lazen de toeschouwers allerlei emoties in haar gezicht. Zo ook Alfred Wolfsohn, die hierover in zijn manuscript scheef: ‘Haar gezicht komt steeds dichterbij in een close-up. Daarin kun je aflezen dat, omdat de liefde is gestorven, het leven voorbij is en alleen de zee, die men moet oversteken om vergetelheid te zoeken, eeuwig is.’ 

Invloed op Salomon
In diverse gouaches toont Salomon de gezichten van haar personages in close-up. Zo benadrukt ze het effect van de gebeurtenissen op hun gemoedstoestand. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-15.45 uur
Regie: Rouben Mamoulian
Taal: Engels gesproken en Engelse ondertiteling
Duur: 1u 37 min. 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Reserveren

Extra maatregelen i.v.m. Covid-19
Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen). 

Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement. Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.

In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand van elkaar. Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen volgens het protocol van de Museumvereniging van toepassing. Deze kun je hier vinden.

This site is also available in English.