Menu
Herdenking – Nationaal Holocaust Museum i.o.

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet

Vrijdag 4 mei, 12.00-17.00 uur

Open Joodse Huizen is een programma van kleinschalige particuliere herdenkingsbijeenkomsten, waarbij herinneringen aan gebeurtenissen en mensen worden opgehaald. In heel Nederland vertellen getuigen, nazaten en kenners verhalen over vervolging, verzet en bevrijding aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek -- ook in het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Programma

•    12.00 uur 
Marco de Groot (1939) verdrong lange tijd het verleden. Uiteindelijk ging hij de confrontatie aan, onder andere als medeaanklager in het proces (2009-2011) tegen oud-kampbewaker in vernietigingskamp Sobibor, Ivan Demjanjuk.

•    13.00 uur 
Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier (JCK), vertelt over het gebouw en het nieuwe Nationaal Holocaust Museum. 

•    14.00 uur 
Frank Hemminga vertelt over de gevolgen van een gepubliceerd onderzoek naar een fotoalbum van de joodse crèche aan de Plantage Middenlaan. Ook met Lies Fresen-Ferron, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind via de crèche in onderduik werd gebracht, en conservator fotografie van het JCK, Bernadette van Woerkom. 

•    15.00 uur 
Het online Joods Monument, introductie en workshop door Lonnie Stegink en Anat Harel, medewerkers van het JCK.

•    16.00 uur
Jantien van Hall, rechter en lid van de Raad van Toezicht van de Hollandsche Schouwburg, over het verzetsverleden van haar grootvader, ‘de bankier van het verzet’ Walraven van Hall.


In Amsterdam wordt Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet georganiseerd door het Amsterdams 4 en 5 Mei Comité en het Joods Cultureel Kwartier. Het volledige programma in Amsterdam en andere steden vindt u hier.

Locatie:
Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
 

This site is also available in English.