Menu
Evenement

Ooggetuige: Marcus Kleerekoper (1933)

zondag 21 mei 12.00 uur

In de tentoonstelling ‘Kom vanavond met verhalen’. Tastbare herinneringen uit het Joods Monument wordt de talliet van Jacob Kleerekoper getoond. Zijn broer Max overleefd Bergen-Belsen en zal op 21 mei in het Nationaal Holocaust Museum spreken.

Marcus (Max) is de jongste zoon van handelaar en later diamantair David Kleerekoper en Esther Drukker. Vader David handelt in: scheermesjes, scharen, knopen en speelgoed. Max’s oudste broer Jacob (Jaap), is een sportieve jongen: hij doet aan voetbal en gymnastiek en is daarbij voor zijn leeftijd groot en sterk. Max is een beetje verlegen. Zijn broer houdt vaak een oogje in het zeil. De jongens groeien op in een hecht en liefdevol gezin.

Na de Duitse inval volgen al snel anti-joodse maatregelen. Max mag steeds minder: ”Je leeft in een stroomversnelling, en accepteert dingen...“. Steeds meer mensen worden weggehaald; zijn klas raakt leger en leger. David heeft een diamant-Sperre, waardoor het gezin voorlopig uitstel van deportatie hebben. In september 1943 wordt er op de deur gebonkt, de gezinsleden moeten mee en worden naar Westerbork gedeporteerd. Bevriende buren zien nog kans om persoonlijke spullen te redden, waaronder de talliet van Jacob.

Op 19 mei 1944 volgt deportatie naar Bergen-Belsen, vanwege Davids diamant-Sperre. Daar komen ze terecht in barak 17. Zeven maanden later, op 4 december, worden bijna alle mannen uit deze barak, ook Jacob en zijn vader David, met het zogenaamde diamant transport naar het concentratiekamp Sachsenhausen overgebracht. Jacob wordt te werkgesteld in naar Oraniënburg. De volgende dag moet ook zijn moeder op transport. Max blijft alleen achter. Alleen Esther en de twaalfjarige Max overleven de oorlog.

Locatie:

Nationaal Holocaust Museum;
Plantage Middenlaan 27,
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Voertaal: Nederlands

Aanmelden gewenst: evenementen@jck.nl
 

This site is also available in English.