ONLINE | Lezing: Het tweede gebod

Zondag 26 april, 14.30-16.30

Wegens nieuwe maatregelen tegen het coronavirus is het niet mogelijk dit evenement voor publiek te laten plaatsvinden. De lezing wordt daarom binnenkort digitaal aangeboden via de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Bent u hierin geïnteresseerd stuurt u dan alstublieft een e-mail naar evenementen@jck.nl en wij berichten u wanneer de online versie beschikbaar is
 

Het tweede gebod: de mythe van het joodse aniconisme. 
‘Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hierboven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde’, zo staat in de Tora te lezen als onderdeel van het tweede gebod. Deze zinsnede is in het jodendom door de eeuwen heen opgevat als een verbod door God om afbeeldingen te maken. Een algeheel beeldverbod botst echter met het kunstenaarschap zoals beschreven in de Tenach als een ‘goddelijk gave en uiting van hemelse inspiratie’. 

In deze lezing zal hoogleraar Irene Zwiep niet alleen het tweede gebod onder de loep nemen maar ook hardop betwijfelen of er wel tien geboden waren. Is het beeldverbod eigenlijk wel het tweede gebod? Waarom vond God dit aniconisme nodig en heeft het jodendom met deze interpretatie niet onnodig een probleem voor kunstenaars gecreëerd?

This site is also available in English.