Menu
Evenement

NHM Verbindt: Ondertussen

Zondag 3 december 14.00 uur

Zonder identiteitskaart besta je niet

Elk kwartaal manifesteren de kunstenaars zich in de Studio van het NHM i.o. Daarbij geven zij hun visie op een lopende tentoonstelling of actualiteit. Deze keer staat de tentoonstelling Persoonsbewijzen & Vervalsingen centraal.

Er werken bij Ondertussen veel mensen die in de 21ste eeuw met of zonder identiteitsbewijs grenzen zijn overgestoken. Mensen die hebben ondervonden dat een identiteitskaart toekomstbepalend kan zijn. Ook Hussein Youssef kwam tot deze conclusie, toen hij twee jaar geleden via een tocht door Syrië, Koeweit, Turkije, Bulgarije en Oostenrijk in Nederland aankwam.

De Syrische Hussein Youssef is startend kunstenaar bij Ondertussen in de Kweekschool, een broedplaats boven het museum, voor nieuwe en oude Amsterdammers, ooit of nog nooit gevlucht. Samen met fotograaf Barnet Kansil creëerde hij een installatie over zijn ervaringen tijdens zijn reis.

Hussein: ‘Andere mensen gaan door. Ik wacht. Zonder te weten wat ze over me zullen beslissen. Soms vraag ik me af, wat heb ik verkeerd gedaan, dat ik in deze situatie terecht ben gekomen? Ik wil een normaal leven, zoals ieder ander, zoals normale mensen. Ik kwam hier om een veilige plek te vinden. Maar ik ben nog niet aangekomen, ik ben nog altijd onderweg.’

Tot en met 3 december is de kunstinstallatie van Hussein Youssef en Barnet Kansil te bezoeken in het Nationaal Holocaust Museum. Op 3 december (14.00) vertelt Hussein Youssef zijn verhaal en is het mogelijk hem te ontmoeten. Samen met journalist en moderator Chris Keulemans praten we verder over de betekenis van het identiteitsbewijs.

Tekst van Hussein Youssef bij fotografie van Barnet Kansil
What is after? I passed a lot of doors. I keep finding new doors I have to pass, but I am not arriving.

Locatie: Studio Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel kwartier
Tijd: 14.00uur

Klik hier om u aan te melden

This site is also available in English.