Evenement

NHM Vertoont: MANJA. EEN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES

Zondag 22 april 12.00-14.00 uur

Vertoning van Manja. Een leven achter onzichtbare tralies 

Hoe Manja Croiset (1946), vanaf haar puberteit in de psychiatrie, zich na decennia kon ontplooien via de film Een leven achter onzichtbare tralies van cineast Willy Lindwer, en haar boeken tot een kunstenaar op velerlei gebied.

Duur: 56 minuten 

Aansluitend volgt een gesprek met regisseur Willy Lindwer. Manja Croiset zelf is aanwezig door middel van een vooraf opgenomen videoboodschap. 

Tijdens de vertoning zal een beeldend werk van Croiset te zien zijn, Op transport (2011).

De ouders van Manja Croiset, Odo en Paula Croiset, waren Holocaust-overlevenden. Odo Croiset was graficus. In de Tweede Wereldoorlog drukte hij de illegale krant Het Parool, werd opgepakt en overleefde kamp Amersfoort en het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. Manja Croiset werd in 1946 geboren. Haar beide ouders waren ernstig getraumatiseerd door (de gevolgen van) de Sjoa.

Manja Croiset is vanaf haar zestiende in therapie; ze is een chronisch zieke psychiatrische patiënt die jarenlang in psychiatrische klinieken verbleef. Zij ontwikkelde zich tot een veelzijdig activist en publicist met een eigen idioom en schreef gedichten en een groot aantal boeken, waaronder Over de Shoah die nooit voorbijgaat (2016), Agonie - Spelen met taal: Eigen-wijsheden, Eigen-aardigheden, Manja-fiques, Ver-zin-sels (2013) en de autobiografie Een knipoog in de duisternis (2009). Momenteel is zij aan bed gekluisterd, maar dicht en schrijft ze nog steeds.

De documentaire is een zoektocht naar wat er allemaal mis ging in haar behandeling.

Over regisseur Willy Lindwer
Willy Lindwer (1946) is geboren en getogen in Amsterdam. Hij studeerde aan de Filmacademie en maakte vele (bekroonde) documentaires, waaronder een groot aantal over de Holocaust. Lindwer en Croiset gingen naar dezelfde middelbare school in Amsterdam. Lindwer en Croiset besloten samen naar aanleiding van het boek Mijn leven achter onzichtbare tralies uit 2008 haar verhaal te verfilmen en gedurende een aantal jaren volgde Lindwer haar met zijn camera.
 

Locatie

Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang

Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd

12.00-14.00


Aanmelden

This site is also available in English.