NHM vertelt: Rob Engelander

Zondag 13 oktober 12:00-13:00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

Op 13 oktober spreekt Rob Engelander (1941).

Ik klampte me altijd vast aan de benen van mijn oma als er iemand aanbelde. Ik was altijd bang om meegenomen te worden.’ 

Robert (Rob) Engelander werd op 2 juli 1941 aan de Weteringsschans in Amsterdam geboren. Op een van de foto’s wordt de kleine Robert door zijn moeder Bettij Engelander-van der Kar gewassen. Zijn vader Jacques Engelander was als diamantbewerker werkzaam bij diens vader. Op 11 februari 1943 werd het gezin Engelander door de Grüne Polizei van huis gehaald en naar de Hollandsche Schouwburg gebracht. Enkele uren later volgde deportatie naar kamp Vught. Op 1 juli 1943 werden Rob en zijn ouders naar kamp Westerbork doorgestuurd. De vader van Bettij, Samuel David van der Kar, had tegen inleveren van diamanten een Puttkammer-Sperre voor zijn dochter, schoonzoon en kleinkind verkregen, waardoor zij voorlopig  vrijgesteld waren van deportatie. Uitstel betekende echter vrijwel nooit afstel. De meeste mensen met een Puttkammerverklaring zijn alsnog gedeporteerd. 

rob engelander

Met anderen die behoorden tot de diamantgroep werd het gezin op 15 februari 1944 naar Bergen-Belsen gedeporteerd en daar ondergebracht in het Sterrekamp. Op 4 december 1944 werden de diamantairs en diamantbewerkers, onder wie Jacques, met het zogenaamde diamanttransport naar concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd. Een dag later werden de vrouwen weggevoerd naar Beendorf, een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. 46 kinderen van de diamantgroep bleven alleen achter en werden ondergebracht in een barak in het vrouwenkamp. Schwester Luba, een Pools-joodse vrouw, ontfermde zich over hen. De laatste maanden van de oorlog werden de leefomstandigheden in Bergen-Belsen nog slechter. Velen overleden door besmettelijke ziektes, honger en uitputting. Ook de kleine Robert werd ziek. Dankzij Luba’s hulp overleefden alle kinderen op twee na de oorlog. Uiteindelijk werd Robert herenigd met zijn ouders. 
Het diepe gevoel van angst, bedreiging en gevaar is nooit weggegaan.

Citaat uit interview NMKV in 2011

Foto’s: privé bezit Rob Engelander

Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie
Nationaal Holocaust Museum i.o. 
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Toegang tot het evenement is bij de entreeprijs van het JCK inbegrepen.
Tijd: 12:00-13:00 uur
Taal: Nederlands

Reserveren 

 


 

 

This site is also available in English.