NHM vertelt | Marita Simons-Deen

zondag 20 juni, 12:00-13:30

Marita Deen werd geboren in Amsterdam in februari 1942. Vanaf de zomer van 1942 werkten haar ouders voor de Joodsche Raad en daardoor was het gezin tijdelijk vrijgesteld van deportatie. Moeder Grethe was kraamverzorgster, vader Louis medewerker voedseldistributie. Wanneer haar ouders werkten, werd de kleine Marita ondergebracht bij familieleden.

Verschillende keren werd Marita samen met familieleden waar zij verbleef opgepakt en naar de Hollandsche Schouwburg gebracht. Haar moeder wist haar daar verschillende keren weer uit te halen. Zij besloot Marita in onderduik te brengen. Tijdens de razzia van 26 mei 1943 werden Grethe en Louis Deen opgepakt en naar Westerbork gevoerd.

In juli 1944 werd de tweejarige Marita verraden, opgepakt en overgebracht naar Westerbork. Omdat er twijfel was over haar identiteit werd ze daar als Unbekanntes Kind ondergebracht in het weeshuis. Op 13 september 1944 vertrok de laatste deportatietrein uit Westerbork, met bestemming concentratiekamp Bergen-Belsen. Onder de 279 joden die weggevoerd werden, waren vijftig ‘onbekende kinderen’. In Bergen-Belsen werden zij als groep in een speciale barak geplaatst en twee maanden later gedeporteerd naar concentratiekamp Theresienstadt. 49 van de 50 kinderen overleefden de Sjoa.

Marita Simons heeft geen herinneringen aan deze periode noch aan de hereniging met haar moeder. Er werd niet over gesproken. Ik zit nog vol vragen. Pas enkele jaren geleden hoorde ik tijdens een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork hoe het met mijn vader is afgelopen.

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn op de website www.jck.nl/geefthetdoor en in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

Foto: Marita Deen in 1942, privébezit Marita Simons-Deen

Locatie:
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK  + €5 (inclusief consumptie)
Datum: zondag 20 juni
Tijd: 12.00-13.30 uur
Taal: Nederlands

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

Extra maatregelen evenementen in verband met het coronavirus:

  • Het is verplicht om in de locaties van het Joods Cultureel Kwartier een mondkapje te dragen. 
  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.