Evenement

NHM vertelt: Luise Jacobs

Zondag 10 november, 12:00 – 13:00 uur

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

Op 10 november spreekt Luise Jacobs (1933). 

luise jacobs
Luise Jacobs, pasfoto bestemd voor Kinderausweis. Foto: privébezit Luise Jacobs

Het gemis van mijn vader en moeder was mijn grootste verdriet tijdens en na de oorlog. - Luise Jacobs

De joodse Arthur Jacobs en de niet-joodse Maria Braunfeld hadden drie kinderen: Klaus (1931), Luise (1933) en Leni (1934). Het gezin woonde in Heiligenhaus, een dorp dat ligt tussen Oberhausen en Düsseldorf. Arthur Jacobs was handelsreiziger. Begin december 1936 werd hij valselijk beschuldigd, gearresteerd en veroordeeld tot zes maanden gevangenis. Op 15 juni 1938 werd hij opnieuw opgepakt, dit keer in het kader van Asozialen Aktion. Alle joden met een strafblad werden opgepakt, waaronder velen die een van de anti-joodse wetten had overtreden. Hij werd naar het concentratiekamp Sachsenhausen gedeporteerd en vandaar naar Dachau. In 1942 werd Arthur Jacobs ‘geselecteerd’ voor het zogeheten Invalidentransport en onder de codenaam Aktion 14f13 in de gaskamer van Schloss Hartheim vermoord.

Maria Jacobs werd op 1 oktober 1938 met haar kinderen uit huis gezet. Ze konden logeren bij joodse vrienden, het echtpaar Karl en Rosa Aron. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden ze opgeschrikt door geschreeuw en stenen die door de ramen vlogen. Deze antisemitische geweldsuitbarsting (Reichspogromnacht), die bekend staat als de Kristallnacht, raasde een vol etmaal door. Synagogen werden in brand gestoken, joodse winkels en woningen vernield en geplunderd, en joden mishandeld en vermoord, onder wie Karl en Rosa Aron. 
 

luise jacobs nhm vertelt
Leni, Klaus en Luise, vlak voor hun vertrek naar Nederland. Foto: privébezit Luise Jacobs

Maria besloot haar kinderen mee te sturen met een van de kindertransporten. Eind maart 1939 vertrok de zesjarige Luise samen met haar broer Klaus en zusje Leni alleen naar Nederland. Hun moeder mocht niet mee.
Ze werden eerst ondergebracht in het vluchtelingenkamp Quarantaine Beneden Heyplaat in Rotterdam en vandaar gingen ze naar de vakantiekolonie ‘Sint Jacobus’ in Eersel, Noord-Brabant. Maria kwam haar kinderen af en toe bezoeken. Op 4 december 1939 werden de kinderen van elkaar gescheiden. Luise en Leni gingen zonder hun broertje Klaus naar de nonnen van het Maria Internaat in Amersfoort. Klaus werd naar de Bisschoppelijke Nijverheidschool in Voorhout gebracht. Met lange tussenpauzes kwam hun moeder langs. Luise verlangde zo naar haar moeder. In 1943 zagen zij haar nog een keer, daarna volgde alleen nog brieven waarin zij schreef dat ze ziek was. Op 25 april 1947 stierf Maria Jacobs op zesendertigjarige leeftijd.

Het citaat is afkomstig uit: Luise Jacobs, We hebben Mutti nooit meer gezien. Kinderen vluchten voor de nazi’s (uitgeverij Verbum, 2017)
 

Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie: 
Nationaal Holocaust Museum i.o. 
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Toegang tot het evenement is bij de entreeprijs van het JCK inbegrepen.
Tijd: 12.00-13.00 uur

Aanmelden

This site is also available in English.