NHM Vertelt: Jacques Grishaver

Zondag 19 januari 2020, 12:00 - 13:00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

Op 19 januari spreekt Jacques Grishaver (1942) over onderduik, zijn werk voor het Nederlands Auschwitz Comité en zijn initiatief van het Holocaust Namenmonument. 

Thuis ging het altijd over de oorlog. Altijd. Al heel jong heb ik mij verborgen, dan trok ik mij met een boek terug in mijn kamer.

Jacques Grishaver werd geboren op 20 maart 1942 in het Nederlands Israëlitisch Ziekenhuis op de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam. Zijn vader David Grishaver was rijwielhersteller en zijn moeder Catharina Grishaver-Walvis naaister. Het gezin woonde in de ’s-Gravesandestraat in Amsterdam-Oost. Begin 1943 werd de kleine Jacques samen met zijn opa ondergebracht in de Linnaeusdwarsstraat. Kort daarop werden zijn ouders van huis gehaald en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg. Zijn grootouders van moederszijde en twee jongere zussen van Jacques moeder bevonden zich daar al.

Mijn ouders zijn via de tuin aan de achterkant [van de Hollandsche Schouwburg] bevrijd door Jacques van der Kar, een Joodse verzetsstrijder en een vriend van mijn opa. Die zei tegen hem: haal mijn dochter en schoonzoon er maar uit, want die hebben nog een kleintje. Dat was mijn geluk. De rest van de familie heeft de oorlog niet overleefd. Alles is weg

In het naoorlogse gezin Grishaver waren de gevolgen van de oorlog alom aanwezig. Van moederszijde was op een zus na iedereen vermoord, van zijn vader hadden enkele familieleden de Holocaust overleefd. Ook de kinderen Grishaver (Jacques kreeg in oktober 1944 een broertje en vijf jaar later een zusje) hadden te kampen met psychische problemen als gevolg van de oorlog. Begin jaren zeventig scheidden David Grishaver en Catharina Walvis.

In 1988 ging Jacques Grishaver met het Nederlands Auschwitz Comité naar Auschwitz en Sobibór. Daarna besloot hij zich voor het comité in te zetten. Onder zijn voorzitterschap breidde de activiteiten van het Nederlands Auschwitz Comité zich verder uit. 
Ruim dertien jaar zet Jacques Grishaver zich al in voor de realisatie van het Holocaust Namenmonument, een gedenkteken waar de 102.000 joden en 220 Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht herdacht kunnen worden. Inmiddels is met de bouw daarvan aan de Weesperstraat begonnen.

De citaten zijn afkomstig uit het artikel ‘Voorzitter Auschwitz Comité Jacques Grishaver: “Het is ze niet gelukt, we zijn er nog”’, door Marcel Wiegman,  Het Parool, 13 juli 2019

Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie
Nationaal Holocaust Museum i.o. 
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Toegang tot het evenement is bij de entreeprijs van het JCK inbegrepen.
Tijd: 12:00-13:00 uur
Taal: Nederlands

Reserveren  
 

This site is also available in English.