Evenement

NHM vertelt: Jaap Wertheim, Als pakketje achter op de fiets naar de onderduik

Zondag 13 januari 12:00 – 13:00

13 januari 2019 deelt Jaap Wertheim (1939) zijn persoonlijke ervaringen en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in het Nationaal Holocaust Museum i.o.

Op 1 augustus 1939 wordt Jaap geboren als zoon van Esther Rosenfeld en Herman Wertheim. Zijn eerste jaren brengt Jaap door in Eindhoven. In die omgeving duikt hij in 1942 ook eerst onder. Wanneer na een razzia in de buurt de onderduikgevers het te onveilig vinden, wordt hij op de fiets gebracht naar Laren. Daar is hij liefdevol opgenomen in het gezin Van Blaaderen. Zijn vader, verraden tijdens een vluchtpoging naar het buitenland, wordt gedeporteerd en vermoord. Zijn moeder overleeft de oorlog net als Jaap in onderduik. Zij wordt in 1945 met Jaap herenigd.

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn via de site terug te kijken. Het interview met Jaap Wertheim wordt afgenomen door Annemiek Gringold, conservator Sjoa van het Joods Cultureel kwartier.

Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie: Nationaal Holocaust Museum.

Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 12:00-13:00 uur

aanmelden

This site is also available in English.