Evenement

NHM vertelt: Rudie Cortissos over het proces Demjanjuk

Zondag 25 november 12.00-13.00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 25 november spreekt Rudie Cortissos (1939). 

Rudie Cortissos (1939)

‘Ik heb mijn moeder nooit gekend en kan mij geen aanraking, geur of gevoel herinneren.’

Rudie Cortissos werd op 20 januari 1939 geboren als Salomon (Salo) Cortissos en woonde in de Diezenstraat 38-I in Amsterdam. Zijn vader Louis (Lou) Cortissos was vóór de oorlog in dienst bij een joodse zaak die in zuidvruchten handelde.

Salomon was nog geen drie jaar toen hij naar zijn eerste onderduikadres werd gebracht. Zijn moeder Emmy Cortissos-Dreesde dook mogelijk al in de zomer van 1941 onder. Eind 1941 werd hij naar zijn oom David gebracht, een broer van zijn vader die gemengd gehuwd was. Daarna volgden meerdere onderduikadressen, onder meer bij de familie Poort in de Utrechtsestraat, waar hij veiligheidshalve Rudie Poort werd genoemd. Later bij de familie Sakes in de Tolstraat werd zijn familienaam opnieuw aangepast. Zijn laatste onderduikadres was bij Greta Knuyt op de Parnassusweg in Amsterdam. Op dit adres zat ook zijn vader ondergedoken.

Rudie en zijn vader overleefden de Sjoa. Zijn moeder is in het voorjaar van 1943 op straat opgepakt en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg en vandaar naar Westerbork.  Op 18 mei 1943 volgde deportatie naar het vernietigingskamp Sobibor. De afscheidsbrief die Emmy Cortissos uit de trein gooide is bewaard gebleven. Zij werd direct na aankomst, op 21 mei 1943, vermoord. Dat was ook het geval voor tweeënzestig andere familieleden die in Sobibor en Auschwitz zijn vermoord.

In 2009 en 2010 was Rudie Cortissos een van de Nederlandse Nebenkläger (medeaanklagers) in het proces tegen de Oekraïner Iwan (John) Demjanjuk (1920-2012), die beschuldigd werd van oorlogsmisdaden. In mei 2011 werd Demjanjuk schuldig bevonden en veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op circa 28.000 joden, onder wie veel Nederlanders.

Rudie Cortissos is vanaf 2011 regelmatig gastspreker op scholen.

Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie

Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang

Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd

12:00-13:00 uur

aanmelden

This site is also available in English.