Evenement

NHM Vertelt: Getuige Marco de Groot

Zondag 18 februari 12:00 tot 13:00, aansluitend signeersessie.

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in een interview met Esther Göbel, projectmedewerker van het Joods Cultureel Kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek die worden vastgelegd op video. Alle gesprekken zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

De ouders van Marco de Groot (1939) werden omgebracht in de gaskamers van Sobibor. Na een zwerftocht langs vier onderduikadressen kwam oorlogswees Marco de Groot een half jaar voor de bevrijding terecht bij een Amsterdams pleeggezin.

Na de oorlog eisten de moord op zijn ouders, zijn ervaringen als onderduikkind en de worsteling met zijn identiteit hun tol. Dertig jaar verdrong Marco de Groot het verleden en was hij in behandeling voor psychische problemen. Uiteindelijk ging hij in gesprek met lotgenoten en bezocht hij Sobibor. Daardoor viel een last van zijn schouders, ook door zijn rol als medeaanklager in het proces tegen Demjanjuk (2009-2011), kampbewaarder in Sobibor in de periode dat de ouders van De Groot daar vermoord zijn.

Marco de Groot is auteur van het boek Oorlogswees (2011); aansluitend het evenement is er een signeersessie met de schrijver.

Zondag 18 februari 12:00 tot 13:00, aansluitend signeersessie tot 14:00 uur.

Locatie: Nationaal Holocaust Museum. Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12:00-13:00 uur

Klik hier om u aan te melden

NB: oorspronkelijk stond op deze datum geprogrammeerd de NHM Getuige: Selma Verre - Pelleman, maar deze gaat niet door. Getuige Marco de Groot komt hiervoor in de plaats.

Kijk voor meer informatie en eerder opgenomen getuigenissen op jck.nl/geefhetdoor

This site is also available in English.