Evenement

NHM Vertelt: Getuige Lies Caransa

Zondag 25 maart 12:00 tot 13:00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in een interview met Esther Göbel, projectmedewerker van het Joods Cultureel Kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek die worden vastgelegd op video. Alle gesprekken zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 25 maart spreekt Lies Caransa. 

Lies Caransa-de Hond (1939)

Liesje de Hond groeide op bij haar grootouders in Amsterdam-Oost – haar ouders waren gescheiden.  Haar moeder Greta Zak was bontstikster en werkte bij het bontatelier De Zilvervos. Met haar oma Sara Zak-Leeuwaarden had Liesje een speciale band. 

In april 1943 werden Liesje, haar moeder en haar grootouders opgepakt en bij de Hollandsche Schouwburg afgeleverd. Ze weet nog hoe ze tussen de stoelen van het voormalige theater speelde totdat ze naar de Crèche werd gebracht. 

Enkele dagen daarna werd Liesje over het hegje getild dat de tuinen van de Crèche en de Kweekschool scheidde. Daar werd ze aangepakt door een man, hoogstwaarschijnlijk Hans Andriessen. Vervolgens werd ze in een jute zak de Kweekschool uitgesmokkeld. De volgende dag werd de vierjarige Liesje ondergebracht in de Eerste Jan van der Heijdenstraat, op nummer 48, bij Nora Koopmans, een goede vriendin van haar moeder. De ouders van Nora hadden een melkwinkel. Hoewel Liesje zich daar altijd heel welkom heeft gevoeld, was ze vaak bang. Een keer werd ze door een jongetje uitgescholden voor 'smerig jodenkind'. Deze ervaring heeft een diepe indruk op haar achtergelaten.

Haar grootouders Jacob en Sara Zak zijn in Sobibor vermoord. Haar moeder overleefde Auschwitz. In augustus 1945 werd Liesje herenigd met haar moeder. 

Lies Caransa-de Hond is al jaren gastspreker. 

In de NOS uitzending van de Nationale Holocaust Herdenking op 28 januari 2018 vertelt Lies Caransa over haar neefje.
Kijk het fragment hier terug (vanaf ongeveer 3'').

Locatie: Nationaal Holocaust Museum. Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12:00-13:00 uur

Klik hier om u aan te melden

Kijk voor meer informatie en eerder opgenomen getuigenissen op jck.nl/geefhetdoor

This site is also available in English.