Evenement

NHM Vertelt: Getuige Henny Dormits

Zondag 27 mei 12:00 tot 13:00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in een interview met Esther Göbel, projectmedewerker van het Joods Cultureel Kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek die worden vastgelegd op video. Alle gesprekken zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 27 mei spreekt Henny Dormits (1929).

Henny Dormits werd geboren op 29 juli 1929 in Den Haag. Ze heeft een oudere zus Lily (1927). Haar vader Wolf Dormits had vijf slagerijen. Na de Duitse inval volgden al snel anti-joodse maatregelen, met als gevolg dat vader Dormits de toegang tot zijn slagerijen werd ontzegd. 

Henny Doormits

Een vriend van haar vader die in het verzet zat en in het bestuur van de Protestantse Kerk, wist dat je met dooppapieren minder kans liep om opgepakt te worden. Hij bracht hen in contact met een dominee die valse dooppapieren uitschreef. Vanaf dat moment ging het gezin trouw naar de kerk. Eind 1942 doken de gezinsleden onder; het werd te gevaarlijk. In maart 1943 werden zij verraden en opgepakt, en via de Scheveningse gevangenis overgebracht naar doorgangskamp Westerbork. Ook hier gaven hun valse dooppapieren enige bescherming. Ze verbleven in de barak voor gedoopte joden. Henny moest buiten op het land werken, wagons lossen en werd aangesteld als ordonnans. ‘Ik had wekelijks dienst bij de beruchte transporten en zag zo dat familie, vrienden en bekenden werden afgevoerd naar Polen.’

Op 5 september 1944, Dolle Dinsdag, werd de vijftienjarige Henny met haar familie naar het kamp Theresienstadt gedeporteerd. Velen stierven daar door honger en ziekten, of werden doorgezonden naar Auschwitz. Na vijf maanden werd het gezin, samen met twaalfhonderd anderen, onder wie de protestants gedoopte joden, geruild tegen medicijnen en op de trein gezet naar Zwitserland. Het gezin keerde op 19 juli terug naar Nederland. 
 

Locatie: Nationaal Holocaust Museum. Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12:00-13:00 uur

Klik hier om u aan te melden

Kijk voor meer informatie en eerder opgenomen getuigenissen op jck.nl/geefhetdoor

This site is also available in English.