Evenement

NHM vertelt: getuige Hans Aussen

22 oktober 14.00 - 15:00 uur

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de tweede wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel Kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken.

Hans Aussen
Hans Aussen

Hans Aussen was 14 toen de oorlog in Nederland uitbrak. Er veranderde in eerste instantie niet veel, wel moesten de huizen verduisterd worden en moesten de ruiten worden beplakt met papieren plakband, om rondvliegende glasscherven bij een bombardement te voorkomen. Maar de schijnbare rust in bezet Nederland veranderde. Op een gegeven moment moesten de fietsen worden ingeleverd. Joden mochten niet meer fietsen of van het openbaar vervoer gebruik maken.

Al snel verschenen de bordjes 'voor joden verboden'; de tram, de bioscoop, het park, het werd allemaal verboden en de isolatie van de joden werd steeds verder doorgevoerd. Snel daarna verscheen de jodenster, die men tegen inlevering van een textielpunt diende aan te schaffen en zichtbaar op de kleding aan de linkerkant moest dragen. In 1941 moest Hans van zijn school af en naar een joodse school.

Het gezin waar Hans in opgroeide pleegde verzet. Verzet door niet in de gaan op de oproep om zich te melden en door in onderduik te gaan. En verzet door een vals persoonsbewijs te verkrijgen. Het eerste valse persoonsbewijs dat Hans kreeg stond op de naam van Johan Swart. Later werd dat Hans Smit want toen werd het hele gezin de familie Smit genoemd, allen met dezelfde achternaam. In juli 1942 ontvingen Hans en zijn broer een oproep voor de Arbeitseinsatz. Na de oproep werd het nodig om in onderduik te gaan.

Hans heeft heel zijn leven hard gewerkt, een manier om om te gaan met de herinneringen, de laatste jaren vertelt hij regelmatig zijn verhaal op scholen in Nederland voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Locatie: Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14.00-15.00 uur

Klik hier om u aan te melden

This site is also available in English.