Evenement

NHM vertelt: stiefdochter van Otto Frank Eva Schloss over veerkracht

Zondag 16 december 12:00 – 13:00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 16 december spreekt Eva Schloss (1929), de stiefdochter van Otto Frank.

Eva Schloss (1929)

In 1938 vluchtte het Weens-joodse gezin Geiringer naar Brussel en vandaar naar Amsterdam. Eva was toen negen jaar, haar broer Heinz twaalf. Elfriede en Erich Geiringer huurden een gemeubileerde woning aan het Merwedeplein, tegenover de familie Frank. Eva raakte bevriend met hun dochter, Anne.
Toen Duitse troepen Nederland binnenvielen probeerde het gezin alsnog naar Engeland te vluchten. Op 6 juli 1942 kreeg Heinz een oproep om zich binnen drie dagen te melden voor ‘tewerkstelling’ in Duitsland. Het gezin dook direct onder. Begin mei 1944 werden de gezinsleden verraden en naar kamp Westerbork gedeporteerd en vandaar op 19 mei naar Auschwitz-Birkenau. Na aankomst werden mannen en vrouwen gescheiden.

‘Vati greep mijn handen vast, keek me diep in de ogen en zei: “God zal je behoeden, Evertje.” Mutti omhelsde Heinz innig, streelde door zijn haar en kuste zijn gezicht. Toen omhelsden mijn ouders elkaar voor het laatst.’ 

Alle vier werden geselecteerd voor dwangarbeid. Eva en haar moeder overleefden de Sjoa. Haar vader en broer werden op 18 januari 1945 met een dodenmars weggevoerd en zijn omgekomen. Na de oorlog trouwde Eva’s moeder met Otto Frank, de vader van Anne Frank.

Veertig jaar lang heeft Eva Schloss-Geiringer niet over haar oorlogservaringen gesproken. Nu geeft zij regelmatig lezingen over de lessen die we kunnen leren uit haar ervaringen. Zij spreekt zich daarbij duidelijk uit tegen racisme en de groeiende xenofobie in de Westerse wereld.

Het citaat is afkomstig uit: Eva Schloss, Herinneringen van een joods meisje (1938-1945), vert.2005, 66

Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie

Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang

Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd

12:00-13:00 uur

aanmelden

This site is also available in English.