Menu
Evenement

NHM vertelt: Emanuel (Flip) Delmonte, over onderduik (in gebarentaal met tolk).

Zondag 14 april 12:00 – 13:00

Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 14 april spreekt Emanuel (Flip) Delmonte. Flip Delmonte is doof, het evenement is in gebarentaal met tolk.

Emanuel werd geboren op 24 april 1943. Zijn beide ouders Jacob Delmonte en Grietje Nunes Cardozo waren doof. Zijn moeder kwam uit een dove familie. Het gezin Delmonte woonde op de Nieuwe Prinsengracht 46. Emanuel was net een week oud toen het gezin werd opgepakt en overgebracht naar de Hollandsche Schouwburg. Daar werd hij van zijn ouders gescheiden en ondergebracht in de crèche aan de overkant van de Schouwburg. Aan zijn kinderwagen hing een bordje met ‘Delmonte’. Met de verloofde van de broer van zijn moeder was afgesproken dat hij uit de crèche zou worden gesmokkeld. 

Uiteindelijk werd de kleine Emanuel ondergebracht bij de familie Versteeg in Brunssum, Limburg, waar hij liefdevol werd verzorgd. Hij werd Flip genoemd, en dat is zo gebleven. Zijn pleegmoeder Corrie Versteeg vond na de oorlog uit dat hij doof was. Flip was 11 jaar toen hij hoorde dat zijn ouders in Auschwitz waren vermoord. 

Flip Delmontes hele (dove) familie is in de vernietigingskampen vermoord. Als bestuurslid van de Stichting DovenShoah, die het vastleggen en bekendmaken van de geschiedenis van joodse doven tijdens de Tweede Wereldoorlog tot doel heeft, zet hij zich in om de herinnering levend te houden. 

Voor meer informatie over de Stichting DovenShoah klik hier


Klik hier voor eerdere herinneringen van getuigen.

Locatie: Nationaal Holocaust Museum.

Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 12:00-13:00 uur

Aanmelden

This site is also available in English.