Voor het bijwonen van dit evenement is een coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig.
Elke maand deelt een getuige zijn of haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog aan de hand van een interview met Esther Göbel, projectmedewerker Joods Cultureel Kwartier. Het zijn bijzondere gesprekken in aanwezigheid van publiek. De gesprekken worden vastgelegd op video en zijn op de website www.jck.nl/geefhetdoor en in het Kenniscentrum van het Joods Cultureel kwartier te bekijken. Op 13 februari vertelt Betty Heertje-Halberstadt (1936) over haar oorlogservaringen.

Rebekka (Betty) Heertje-Halberstadt (1936)
Betty Halberstadt groeide op in een niet-religieus gezin. In haar eigen woorden waren zij typische ‘kippensoepjoden’. Vader Louis handelde in jutezakken en tabaksafval, moeder Judith Lena Halberstadt-van Naarden had voor haar huwelijk gewerkt bij Gerzon, een dameskledingzaak in Amsterdam. Haar broer Victor was een paar jaar jonger. Zij woonden op het Krugerplein, in Amsterdam-Oost.
Betty was drieënhalf toen Duitse troepen Nederland binnenvielen. Ze kan zich de borden met ‘Voor Joden verboden’ nog herinneren. In juli 1942 begonnen de massale deportaties, en direct al werden er familieleden weggevoerd. Haar moeder had reuma en was door haar ziekte tijdelijk vrijgesteld van deportatie.
Begin 1943 werd er thuis op de deur gebonkt. Betty, haar moeder en broertje vluchtten naar de zolder van de buren en hielden zich daar een tijdje schuil. Haar ouders besloten toen dat ze moesten gaan onderduiken. De kinderen werden ieder apart weggebracht door een medewerker van het verzet, Elly Lenting-de Boer. Betty ging van de ene naar de andere plek in Amsterdam, en na een derde adres werd zij naar Coevorden gebracht. Het werd daar te gevaarlijk en opnieuw moest Betty ergens anders naartoe. Dit keer werd ze ondergebracht in Nijmegen, bij een groot katholiek gezin, familie van het gezin waar haar ouders en grootmoeder in onderduik waren. Toen Betty ziek werd, brachten zij haar naar haar ouders, in het Gelderse dorp Millingen.
Op 20 oktober 1944 moesten de inwoners van Millingen op bevel van de bezetter evacueren. Vrijwel alle inwoners verlieten het dorp. Zij bleven bij elkaar en na allerlei omzwervingen en verschillende onderduikplekken, belandden zij in Friesland, waar zij tot de bevrijding bleven. Direct daarna ging haar vader op zoek naar haar broertje Victor, en vond hem terug op zijn onderduikadres in Retersbeek, in Limburg. Het gezin had de Sjoa overleefd, maar veel familieleden waren vermoord. Er werd thuis nauwelijks nog over de oorlog gesproken.
Jarenlang was zij actief voor WIZO, een zionistische vrouwenorganisatie die geld inzamelt voor goede doelen in Israël. Van 1986 tot en met 1996 was zij voorzitter. Eind jaren 50 trouwde Betty met Arnold Heertje, met wie zij drie zonen kreeg. Hun jongste zoon, Patrick Joab, is op 25-jarige leeftijd overleden. In 2020 overleed Arnold Heertje.
Locatie:
Auditorium Joods Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
Toegang: Entreeticket JCK + €5
Datum: zondag 13 februari
Tijd: 12.00-13.30 uur
Taal: Nederlands
Dit evenement is uitverkocht
Restitutie van tickets is niet mogelijk.
- Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen) en een coronatoegangsbewijs (QR-code) op papier of smartphone (via de CoronaCheck-app van het Ministerie van VWS).
- Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
- Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open