NHM Verdiept: Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder (2020)

Dinsdag 16 juni, 14.00-16.00

Boekpresentatie en documentaire Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder (2020).

Wat gebeurt er als je niet goed geregistreerd staat bij het bevolkingsregister, je hierdoor uit huis wordt gehaald door de politie, je vervolgens in een vernietigingskamp belandt en de man hierachter ook nog eens als held wordt vereerd?

Vanaf 10 januari 1941 gold een nieuwe Duitse verordening die voorschreef dat iedereen met één of meer joodse grootouders zich moest aanmelden. Twijfelgevallen konden een herzieningsverzoek indienen bij de zogenoemde Entscheidungsstelle. Ook Femma Fleijsman-Swaalep diende een aanvraag in. Diensthoofd Hans Calmeyer wees haar verzoek welbewust af met verstrekkende gevolgen voor haarzelf en haar latere gezin.

Over het veelbewogen leven van de nu 91-jarige Femma Fleijsman-Swaalep verschijnen een televisiedocumentaire en een boek: Het raadsel van Femma, prooi van een mensenredder (mei 2020). Het boek zal verschijnen bij Uitgeverij de Geus.

Het boek is geschreven door Els van Diggele, de film geproduceerd door de Joodse Programmering van de EO. Tijdens dit evenement gaat de documentaire in première en het eerste exemplaar van het boek zal worden uitgereikt. 

In verband met de verbouwing van het Nationaal Holocaust Museum vinden vanaf 23 februari de evenementen gerelateerd aan de Sjoa plaats in het auditorium van het Joods Historisch Museum. 

Locatie:
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Toegang tot het evenement is bij de entreeprijs van het JCK inbegrepen. 
Tijd: 14.00-16.00 uur
Taal: Nederlands

Reserveren

This site is also available in English.