Menu
Evenement

NHM Verdiept Evelyne Bermann: My mother, Alice Cohn

11 februari, 14.00 uur

Evelyne Bermann komt voor deze NHM Verdiept speciaal vanuit Liechtenstein naar Amsterdam. In het Engels vertelt zij over het leven en werk van haar moeder Alice Cohn tijdens haar tijd in Nederland van 1936-1947. Evelyne werkt al twee jaar aan de nalatenschap van haar moeder en organiseerde onder andere een tentoonstelling in Liechtenstein.

Haar moeder, Alice Cohn (1914-2000), was een Duits-joodse graficus die in 1936 naar Nederland was gevlucht. Als lid van het verzet bewees zij dat het zogenaamd perfecte Persoonsbewijs toch te vervalsen was. Door gebruik van blanco documenten, het verwisselen van foto’s en het aanpassen van details heeft zij in het geheim de levens van honderden mensen gered. Het verhaal en verzetswerk van Alice Cohn zijn onbekend in Nederland omdat zij kort na de oorlog emigreerde. Haar daden nuanceren het overheersende maar onterechte beeld van de passieve joodse houding tijdens de oorlog.

Het Nationaal Holocaust Museum toont een groot deel van haar persoonlijk archief, dat zij haar hele leven bewaard heeft en nu in het bezit is van haar dochter. Het bevat onder meer tientallen proeven, vervalste documenten, valse stempelafdrukken, gereedschappen en blanco persoonsbewijzen. Bijzonder is een schriftje met oefeningen om vervalste handtekeningen te maken. Het museum toont het archief samen met persoonsbewijzen uit de eigen collectie, die laten zien op hoeveel verschillende manieren de documenten te vervalsen waren. Zie ook https://jck.nl/nl/tentoonstelling/persoonsbewijzen-vervalsingen.

En nu dus eenmalig komt haar dochter, Evelyne Bermann, speciaal over uit Liechtenstein om er op zondag 11 februari over te komen vertellen in het Nationaal Holocaust Museum (let op: dit evenement is in het Engels). 

Locatie: Nationaal Holocaust Museum. Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14:00-15:00 uur

Klik hier om u aan te melden

This site is also available in English.