Elk kwartaal manifesteren kunstenaars van de broedplaats Ondertussen in de Kweekschool zich in de Studio van het NHM. Tijdens deze editie geven de kunstenaars een gezicht aan de stakers van de Februaristaking van 1941. Allerlei mensen, uit alle lagen van de bevolking, werkzaam bij verschillende bedrijven, staakten die dag. Niet alleen de stevige dokwerker, maar ook winkelmeisjes, hoveniers en scholieren.
Op zondag 25 februari 2018 wordt in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Jaarlijks wordt stilgestaan bij de daad van medemenselijkheid van tienduizenden burgers, die het werk neerlegden en opkwamen voor hun Joodse stadgenoten. Na Amsterdam breidde de staking zich snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.
Tijdens de bezetting vormde de staking voor velen een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking van 1941 een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.
Rode Loper
Leerlingen van drie basisscholen uit Amsterdam-Oost deden mee aan het kunsteducatieproject van Rode Loper. Geïnspireerd op het beroemde beeld van Mari Andriessen maakte elke leerling een eigen staker. De ongeveer 70 stakertjes zijn tijdens de herdenking op 25 februari los van elkaar geplaatst op het Jonas Daniel Meijerplein en daarna samen overgebracht naar het museum. Samen vormen ze nu een onverzettelijke groep.
NHM Verbindt
Speciaal voor de herdenking geeft Ondertussen-kunstenaar Julia Kiryanova haar beeld van staker. Symbool staat haar persoonlijke vorm van verzet. Van 20 februari tot en met 5 maart wordt het werk van Kiryanova geëxposeerd met de drie winnaars van de open call van het Comité Herdenking Februaristaking – Wie waren de stakers?. Eén van de winnaars is Pouya Mohebi, sinds kort ook kunstenaar bij Ondertussen.
Op 25 februari 2018 om 13.00 uur vindt in de Studio van het Nationaal Holocaust Museum i.o. een dialoog plaats over staken, verzet, moed en onderdrukking. Chris Keulemans praat met Kiryanova en Mohebi over hun werk en over de verzetsgeest van destijds en de verzetsgeest van nu. Na de bijeenkomst begeleidt Kiryanova het publiek vanuit de NHM-studio naar de herdenking bij De Dokwerker
In samenwerking met:
Ondertussen in de Kweekschool en Comité Herdenking Februaristaking 1941
Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 13.00 uur