Menu
Evenement

NHM Verbindt: Ondertussen & de Februaristaking

zondag 25 februari, 13.00 uur

Elk kwartaal manifesteren kunstenaars van de broedplaats Ondertussen in de Kweekschool zich in de Studio van het NHM. Tijdens deze editie geven de kunstenaars een gezicht aan de stakers van de Februaristaking van 1941. Allerlei mensen, uit alle lagen van de bevolking, werkzaam bij verschillende bedrijven, staakten die dag. Niet alleen de stevige dokwerker, maar ook winkelmeisjes, hoveniers en scholieren.

Op zondag 25 februari 2018 wordt in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Jaarlijks wordt stilgestaan bij de daad van medemenselijkheid van tienduizenden burgers, die het werk neerlegden en opkwamen voor hun Joodse stadgenoten. Na Amsterdam breidde de staking zich snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

Tijdens de bezetting vormde de staking voor velen een bron van inspiratie. Nog altijd geeft de Februaristaking van 1941 een signaal naar deze tijd, waarin opkomen voor een ander en waakzaamheid voor antisemitisme en racisme geboden is.

Op 25 februari vindt om 13.00 uur een dialoog plaats in de Studio van het NHM over het thema staken. In de week voorafgaand aan de herdenking is in het werk van Ondertussen-kunstenaars in de studio te zien. Meer informatie over de kunstenaars en het programma op 25 februari in het NHM volgt.

In samenwerking met:
Ondertussen in de Kweekschool en Comité Herdenking Februaristaking 1941

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 13.00 uur

Aanmelden

This site is also available in English.