Evenement – Kriterion

Moderne Klassiekers Kriterion: Kabbala – The Trial

maandag 15 april 2019 22.00 uur

In april vertoont Kriterion in de serie Moderne Klassiekers vijf films gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid. 

Hoofdfilm: The Trial (Orson Welles, 1962)
Kafka-verfilming die volgens Orson Welles zelf de beste film was die hij ooit maakte. Over een onschuldige man (Anthony Perkins) die in een bureaucratische flipperkast belandt.

In een labyrint van kille flatgebouwen en claustrofobische kantoorruimtes tracht procuratiehouder Jozef K. zich te verdedigen; hij wordt verdacht van een niet nader gespecificeerde moord. In afwachting van zijn proces raakt Jozef K. betrokken bij een aantal verwarrende gebeurtenissen, die maken dat zijn onzekere situatie steeds meer de vorm van een nachtmerrie aanneemt. Welles weet het door Kafka opgeroepen gevoel van beklemming overtuigende te vertalen naar het witte doek en brengt de cast, onder wie Romy Schneider en Jeanne Moreau, tot grootste prestaties.

Taal: Engels, Nederlands ondertiteld

Andere filmvertoningen in deze serie zijn:
8 april: Lilith
22 april: Der Golem wie er in die Welt kam
29 april: Cábala caníbal

Locatie
Kriterion
Roetersstraat 170
1018 WE
Amsterdam

Toegang:     €5. Cineville-pas: gratis. 
                      Combiticket JCK-Kriterion: €12.50
Tijd: 22.00 uur

Combiticket 
Let op: selecteer de juiste datum

This site is also available in English.