Evenement – Kriterion

Moderne Klassiekers Kriterion: Kabbala – Der Golem wie er in die Welt kam

maandag 22 april 2019 22.00 uur

In april vertoont Kriterion in de serie Moderne Klassiekers vijf films gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid. 

Hoofdfilm: Der Golem wie er in die Welt kam (Paul Wegener, 1920)  

Wegener, die eerder al twee films rond de golem had gemaakt, speelt zelf het titelpersonage in dit fraai vormgegeven horrorverhaal. Bijna honderd jaar later wordt de film gezien als expressionistisch meesterwerk. De vertoning van Der Golem, wie er in die Welt kam zal live muzikaal worden begeleid door BIG PINK PIG KING.
In de 16de eeuw voorziet de Praagse rabbijn Yehudah ben Bezalel Levai antisemitisch geweld tegen de joodse bewoners van de stad. Om zijn geloofsgenoten te beschermen maakt hij een golem, een levend monster van klei. Maar het experiment heeft ook andere, onbedoelde gevolgen. Wanneer het hulpje van de rabbi de golem voor eigen doeleinden inzet, ontketent hij een Frankensteinachtig monster: als de grote vernietiger waart hij rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper.

De film wordt ingeleid door Jonathan Gill (docent American Studies aan de Universiteit van Amsterdam)

Taal: Engels ondertiteld (geluidsloze film)

Andere filmvertoningen in deze serie zijn:
8 april: Lilith
15 april: The Trial
29 april: Cábala cannibal

Locatie
Kriterion
Roetersstraat 170
1018 WE
Amsterdam

Toegang:     €5. Cineville-pas: gratis. 
                      Combiticket JCK-Kriterion: €12.50
Tijd: 22.00 uur

Combiticket 
Let op: selecteer de juiste datum

This site is also available in English.