Evenement – Kriterion

Moderne Klassiekers Kriterion: Kabbala – Cábala caníbal

maandag 29 april 2019 22.00 uur

In april vertoont Kriterion in de serie Moderne Klassiekers vijf films gewijd aan de Kabbala. Variërend van stomme film tot experimentele arthouse wordt er ingezoomd op concepten en beelden van kabbala uit de filmgeschiedenis, met thema’s als Gematria, de Golem, Lilith en het Occultisme. De films worden vooraf ingeleid. 

Hoofdfilm: Cábala caníbal (Daniel V. Villamediana, 2014)
Feiten en fictie lopen door elkaar in een bijzonder precies uitgewerkt filmessay dat middels fascinerende split-screenbeelden laat zien hoe kleine elementen in ieders leven toevalligerwijs gekoppeld zijn aan grote gebeurtenissen in de cultuurgeschiedenis.

Via de Joodse geschiedenis van zijn familie probeert filmmaker en criticus Daniel V. Villamediana grip te krijgen op de verborgen herinnering van de Spaanse kabbala. Hij gebruikt de complexe structuur van de Hebreeuwse tekst als basis voor een nieuwe cinematografische taal. Verhalen over de diaspora, ballingschap en exodus uit de familiegeschiedenis komen samen met de Spaanse geschiedenis, waarin heterodoxie, vrijheid en rebellie altijd bedreigd zijn geweest. Villamediana woont in Duitsland en zoekt in zijn films naar verborgen culturele eigenaardigheden. Vanuit zijn hedendaagse realiteit, de Duitse context en het moment waarin hij leeft, weet hij de geschiedenis open te breken en door te dringen tot verhulde herinneringen.

De film wordt gevolgd door de korte film Lucifer Rising (Kenneth Anger, 1981)

Taal: Spaans, Engels ondertiteld

Andere filmvertoningen in deze serie zijn:
8 april: Lilith
15 april: The Trial
22 april: Der Golem wie er in die Welt kam

Locatie
Kriterion
Roetersstraat 170
1018 WE
Amsterdam

Toegang:     €5. Cineville-pas: gratis. 
                      Combiticket JCK-Kriterion: €12.50
Tijd: 22.00 uur

Combiticket 
Let op: selecteer de juiste datum

This site is also available in English.