Boekpresentatie

'Mijn moeder wil mijn naam niet weten' door Christel Jansen

Donderdag 30 september 2021, 14.30-16.00

Mijn moeder wil mijn naam niet weten is de nieuwe roman van Christel Jansen, gebaseerd op het levensverhaal van Esther Kaufmann. Beiden zijn aanwezig op de boekpresentatie in het Auditorium van het Joods Historisch Museum.

In de roman neemt Esther afscheid van haar stervende moeder, de beroemde celliste Lies Verbeek. Lies was als moeder ongrijpbaar. Naar de buitenwereld ontkende ze het bestaan van Esther en haar broers; zij groeiden op in een pleeggezin en in tehuizen. Esther wil weten wat haar moeder heeft gedreven tot dit drastische besluit. Komt het door haar jeugd als muzikaal wonderkind? Of door het verraad van de joodse tenor Juliusz Kaufmann, Esthers vader en Lies’ grote liefde? En welke rol speelde haar tweede man, Victor Lindenbaum, die naam maakte als ‘dokter van het volk’?

Alle personages in deze roman hebben daadwerkelijk bestaan of leven nog. De echte Victor Lindenbaum was een bekende arts en columnist van een landelijke krant en stond bekend om zijn uitgesproken meningen. De historische feiten en optredens zijn grondig gecheckt en kloppen met de werkelijkheid.

Christel Jansen zal samen met de hoofdpersoon uit het boek, Esther Kaufmann, ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de roman.

Christel Jansen schreef eerder jeugdromans en non-fictie (waaronder De woonschool). Ze is gefascineerd door familiegeschiedenissen. Aan de hand van interviews, archiefonderzoek en authentiek bronmateriaal vertelt zij het complete verhaal. Hoofdpersoon Esther kwam op Christels pad en vertelde stukje bij beetje haar ongelooflijke levensverhaal. Christel was meteen gegrepen door het niet te bevatten gegeven dat een moeder het bestaan van haar drie kinderen, ontkent. Het boek is een zoektocht naar het antwoord op dit mysterie.

Locatie:
Auditorium 
Joods Historisch Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5
Datum: Donderdag 30 september 2021
Tijd: 14.30-15.30
Taal: Nederlands

Tickets

Extra maatregelen evenementen in verband met het coronavirus:

  • De mondkapjes verplichting komt te vervallen, indien gewenst kunt u deze blijven dragen. Unieke JCK-mondkapjes zijn verkrijgbaar in de museumshops!
  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.