Menschen am Sonntag (1930)

vrijdag 18 september 2020, 14.00-15.15

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

Menschen am Sonntag 
In deze semi-documentaire film spelen de acteurs zichzelf tijdens een lui weekend en een zondags tripje naar de Wannsee. Er wordt gepicknickt, gezwommen en gevreeën. De film is een beroemd voorbeeld van de nieuwe zakelijkheid, een stroming in de kunsten die in reactie op het expressionisme juist objectiviteit nastreefde: gewone mensen en het gewone leven laten zien. 

Invloed op Salomon
In een serie gouaches over een uitje naar een meer, wekt Salomon de suggestie dat haar relatie met haar zangpedagoog Wolfsohn ook een fysieke component heeft. 
We zullen nooit weten wat er precies tussen Salomon en Wolfsohn is gebeurd. Alfred Wolfsohn hoorde pas kort voor zijn dood in 1962 van het bestaan van het kunstwerk. Hij was hevig aangeslagen. In een eerdere correspondentie met een vriendin van Charlotte gaf hij aan er nooit in geslaagd te zijn tot haar door te dringen en dat haar gevoelens vooral gericht waren op één vrouw. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-15.15 uur
Regie: Robert Siodmak en Edgar Georg Ulmer
Taal: Stomme film met Duitse tussentitels
Duur: 1u 13 min. 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Reserveren

Extra maatregelen evenementen i.v.m. Covid-19:

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1.5. meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de Covid-19 maatregelen van toepassing volgens het protocol van de Museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.