Joods Historisch Museum

Livestream | Themapresentatie: De stad, de joden en de oorlog

zondag 21 maart, 14.30-15.30

Tijdens de themamiddag De stad, de oorlog en de joden wordt gekeken naar wat de aanblik was van drie grote steden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten met name in de joodse buurten.

Schrijver en journalist Mischa Cohen gaat in gesprek met collega-schrijver Bianca Stigter over Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en toont aan de hand van de vorig jaar verschenen Atlas van een bezette stad de zichtbare en onzichtbare sporen van de oorlog in de stad.

Naast haar werk als strategisch adviseur in de cultuursector, onderzoekt, schrijft en vertelt Bertien Minco over haar haar familiegeschiedenis. Minco spreekt deze middag over haar geboortestad Groningen waar de Jodenbuurt pas na vele jaren van achterstand werd opgeknapt in een poging recht te doen aan de geschiedenis.

Historicus Rob Snijder vertelt over Rotterdam, waar de littekens van de oorlog in de stad overal zichtbaar aanwezig zijn. Snijders begint in 2006 de veel geraadpleegde website www.joodsamsterdam.nl, twee jaar later gevolgd door www.joodserfgoedrotterdam.nl. Op beide websites verzamelt Snijders verhalen over de joodse geschiedenis van beide steden en hun omgeving.

Dit evenement is te volgen via een livestream op deze webpagina en op de JCK facebook pagina.


Datum: Zondag 21 maart 2021
Tijd: 14.30-15.30 uur
Taal: Nederlands

 

This site is also available in English.