Livestream | Boekpresentatie: Er zal een gaan zijn - de Jeruzalemgedichten (2020)

Donderdag 29 oktober 2020, 14.00-16.00

Celans Jeruzalemgedichten

Ter gelegenheid van de 100ste geboortedag en 50ste sterfdag van de dichter Paul Celan (1920-1970) verschijnt bij Atalanta Pers de bundel Er zal een gaan zijn - de Jeruzalemgedichten. Vertaler Ton Naaijkens, beeldend kunstenaar Marie Luc Grall, bindster Tineke Bakker en vormgever-uitgever René Bakker stellen hierin de laatste gedichten die Celan schreef, voor aan het Nederlandse publiek.

In 1965 zag Paul Celan in Parijs zijn jeugdvriendin Ilana Shmueli terug, in 1969 volgde een ontmoeting in Jeruzalem. Hun band bleek nauwer dan ooit. In de laatste maanden van Celans leven ontstond een intense correspondentie tussen de twee. De brieven gingen vergezeld van gedichten, naar later bleek de laatste die hij geschreven heeft. Deze gedichten zijn nooit in een afzonderlijke bundel verschenen. Ze zijn nu opnieuw vertaald en voorzien van een uitgebreid toelichtend nawoord.
De Amsterdamse kunstenares Marie-Luc Grall maakte bij de gedichten een aantal prenten in gemengde techniek. 

Ton Naaijkens en René Bakker gaan bij de presentatie van het boek in het Joods Historisch Museum in op de achtergrond van de gedichten en de totstandkoming van de uitgave. Daarna geeft Marie-Luc Grall een toelichting op haar werk.

Meer informatie over de uitgave kunt u vinden op www.atalantapers.nl.

Datum: 29 oktober 2020
Tijd: 14.00-16.00 uur
Taal: Nederlands

Dit evenement is alleen te volgen via een livestream (gratis) via deze pagina of via de JCK Facebook-pagina

This site is also available in English.