Menu
Evenement

Lezing: Wendingen

Door Ton Heijdra van Museum Het Schip

Wendingen, Maandblad voor bouwen en sieren was een Nederlands kunsttijdschrift dat van 1918 tot 1931 werd uitgegeven door de Amsterdamse uitgeverij De Hooge Brug. Het was een orgaan van het architectuurgenootschap Architectura et Amicitia, dat kort tevoren een nieuwe koers was gaan varen naar de ideeën van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright en daarmee de belangrijkste spreekbuis werd van de Amsterdamse School. Doel van Wendingen was de esthetische kwaliteit van de architectuur te verhogen en een inspiratiebron te zijn voor alle leden van A et A, maar het telde al snel ook vele andere abonnees uit binnen- en buitenland. In totaal verschenen er 116 afleveringen, met een oplage variërend van 650 tot 1300 exemplaren per aflevering. Het eerste nummer van 1925 van het tijdschrift was helemaal gewijd aan het sensivistische werk van Jessurun de Mesquita. In 1931 verscheen nog een aflevering met een selectie uit later werk, die werd ingeleid door de kunsthistoricus A.M. Hammacher.

Museum Het Schip
Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van beroemde architect Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw. In het museum vind je een reeks aan vaste tentoonstellingen en ontdek je meer over de (sociale) geschiedenis en vormtaal van de architectuurstroming.

Als onderdeel van de expositie van Jessurun de Mesquita in het Joods Historisch Museum zal Museum Het Schip vanaf 2 maart onder de naam 'Straatfantasten' een kleine expositie organiseren met grafisch werk van deze bijzondere Amsterdamse School kunstenaar.

Datum: 2 april 2017
Locatie: Tentoonstelling Face It!
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Voertaal: Nederlands
Aanvang: 14.30 uur

Aanmelden via evenementen@jck.nl

This site is also available in English.